![](/media/lib/70/studenci-c369e52baf92df7c059e549b01e83ed6.jpg)
Harvard traci, polskie uczelnie również
12 października 2010, 17:03W ostatnich tygodniach opublikowano dwa najważniejsze światowe zestawienia uczelni wyższych - ARWU i QS World University Rankigs (d. THE-QS). Szerzej o obu rankingach pisaliśmy w ubiegłym roku. Tym razem skupimy się na przeglądzie tegorocznych zestawień.
![](/media/lib/562/n-jaskinia-49868938897c5f066711e32c9340aa4a.jpg)
W Izraelu znaleziono świetnie zachowane rzymskie miecze. Rebelianci zdobyli je na legionistach?
14 września 2023, 09:54W szczelinie jaskini w Rezerwacie 'En Gedi archeolodzy z Izraelskiej Służby Starożytności i Ariel University zauważyli skrytkę, a w niej 4 świetnie zachowane rzymskie miecze sprzed 1900 lat. Znaleziono też pilum, rzymski oszczep. Archeolodzy przypuszczają, że broń ukryli żydowscy rebelianci, którzy zdobyli ją na rzymskich legionistach. Znalezienie jednego miecza to rzadkość, ale cztery naraz? Marzenie! Przecieraliśmy oczy ze zdumienia, cieszą się odkrywcy. Miecze wciąż znajdowały się w pochwach ze skóry i drewna.
![](/media/lib/57/ksiazka-f597f7dcb6e0e3554d08a97ea2785736.jpg)
Nauka w liczbach
13 listopada 2009, 18:02Na świecie tworzonych jest kilka różnych rankingów uczelni wyższych. Używają one różnych metodologii i żadna z nich nie jest doskonała. Wszystkie one jednak wśród czołowych ośrodków akademickich wymieniają te same uczelnie.
![](/media/lib/407/n-zha-cai-51d56e4b3658e3050437653cab3b8137.jpg)
Bakterie z syczuańskich kiszonek mogą pomóc w zapobieganiu próchnicy
12 czerwca 2020, 13:32Probiotyk z syczuańskich kiszonek - szczep pałeczek kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum K41 - może pomóc w zapobieganiu próchnicy. Znacząco hamuje bowiem tworzenie biofilmów Streptococcus mutans, a więc bakterii uznawanych za główny czynnik etiologiczny powstawania próchnicy.
![](/media/lib/34/graphene_sheet-e30b4dc111c9a8b5adec605cc3c154e2.jpg)
Nobel za grafen
5 października 2010, 13:42Tegoroczną Nagrodę Nobla z fizyki otrzymali odkrywcy grafenu, Andre Geim i Kostya Novoselov z University of Manchester. Grafen to jednoatomowej grubości, a więc dwuwymiarowa, powłoka z atomów węgla. O jego odkryciu informowaliśmy już przed ponad trzema laty.
![](/media/lib/134/n-rankingthomson-dcccdb8a49c69460ddb1f3386520d0f5.jpg)
Najlepsze uczelnie świata i ranking ich reputacji
5 października 2012, 11:06Ukazał się drugi spośród znaczących rankingów najlepszych uczelni wyższych świata. Times Higher Education World University Rankings autorstwa Thomson Reuters różni się od QS World University Rankings umiejscowieniem uczelni na poszczególnych pozycjach, jednak ogólne wnioski są podobne
![](/media/lib/450/n-rolnictwo-851653e2169a807ff350abf5691da0df.jpg)
Zmiany klimatu doprowadziły do spadku tempa wzrostu produkcji rolnej. Straciliśmy już 7 lat
2 kwietnia 2021, 09:58Antropogeniczne zmiany klimatu spowodowały spadek produktywności rolnej, informują naukowcy z University of Maryland, Uniwersytetu Stanforda i Cornell University. Szacuje się, że do roku 2050 na Ziemi będzie niemal 10 miliardów ludzi, których trzeba będzie wykarmić. Jak widać, poważnym problemem staje się zapewnienie odpowiednio szybkiego wzrostu produktywności rolnej
![](/media/lib/93/n-lab-f67ff4e38fd33ae7ed3e7cfbde4b8f64.jpg)
Najnowszy ranking uczelni wyższych
12 września 2013, 10:54Ukazał się najnowszy światowy ranking uczelni wyższych przygotowywany co roku przez organizację Quacquarelli Symonds. Tradycyjnie już pierwsza dziesiątka najlepszych uniwersytetów zdominowana jest przez uczelnie z USA i Wielkiej Brytanii
![](/media/lib/325/n-obcaplaneta-d2c991bee727ca891ebe4c72cab2639a.jpg)
Poszukiwanie życia pozaziemskiego będzie głównym celem NASA?
17 października 2018, 10:59Przez dziesięciolecia astrobiologia nie była traktowana zbyt poważnie. Krytykowano ją, jak dziedzinę mającą więcej wspólnego z filozofią niż nauką ścisłą. Jednak teraz wszystko się zmienia
![](/media/lib/351/n-naczynie-b1544e4b67d289d84c2108eebcd67b17.jpg)
Pikantne, lekko owocowe piwo uwarzone dzięki starożytnym drożdżom
26 maja 2019, 06:20Archeolodzy i mikrobiolodzy z Izraelskiej Służby Starożytności oraz 4 uniwersytetów wykorzystali do uwarzenia piwa drożdże, których spory przetrwały w zakamarkach naczyń kilka tysięcy lat.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 …